Anul viitor se vor putea face angajări în sănătate, educație și adminsitrație, chiar dacă la nivelul întregului aparat bugetar angajările sunt înghețate, a declarat premierul Emil Boc. Acesta a adăugat, însă, că trebuie mai întâi să se constate că există un necesar mai mare de posturi. Sursa: SHUTTERSTOCK
"În anul 2012, pentru medici, dar nu numai, vom putea stabili în anumite domenii, prin hotărâre de guven, excepţii de la regula ocupării unui post din şapte. Dacă în sănătate, educaţie sau poate în anumite componente ale administraţiei vom observa că există un necesar mai mare de posturi, prin hotărâre de guvern vom putea aloca mai multe posturi în aceste domenii, pentru că procesul de restructurare începe deja să îşi arate roadele şi vom putea corecta acolo unde au apărut deficienţe", a spus primul ministru Emil Boc, la postul public de radio.
Șeful Guvernului a răspuns, astfel, declaraţiei preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, conform căruia fără personal medical, indiferent câţi bani sau echipamente ar exista, nu pot fi oferite servicii de sănătate.
În 2009, Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă, în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional, să suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administraţie şi să permită angajarea unui singur funcţionar la şapte posturi vacantate, excepţii fiind acceptate doar pentru funcţiile de conducere, înalţi funcţionari şi administraţii subdimensionate. Decizia a fost menţinută atât în 2010, cât şi în 2011 și potrivit strategiei fiscal-bugetare pentru 2012-2014 se pare că va menținută și în următorii doi ani.
Prin blocarea ocupării posturilor vacante în sistemul public, Guvernul estimează economii la cheltuielile de personal de 1,72 miliarde lei în 2012 şi 1,99 miliarde lei în 2013.