Un tratat de extrădare cu Damascul i-ar putea pune în pericol pe disidenţii sirieni aflaţi în România, susţin parlamentarii.
Senatorii PDL din Comisia de politică externă sunt de partea lui Titus Corlăţean, şeful acestei comisii, pe care Traian Băsescu l-a acuzat că blochează acordul de extrădare cu Siria şi implicit aducerea lui Omar Hayssam în ţară, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism, în dosarul răpirii celor trei ziarişti români.
În general însă, tratatele de extrădare nu se referă la cetăţenii statelor respective, adică Siria nu şi-ar putea extrăda propriii cetăţeni şi cu atât mai puţin România, care a ratificat Convenţia de la Paris din 1957, prin care este împiedicată să expulzeze persoane cu cetăţenie română. De aceea, reciprocitatea este complicată cu Siria. Extrădarea se referă, potrivit Convenţiei de la Paris, la cetăţenii altor state sau la apatrizi şi niciodată la propriii cetăţeni, iar în cazul lui Omar Hayssam situaţia este şi mai dubitativă ţinând cont că el are şi cetăţenie română şi siriană. În plus acelaşi document internaţional se menţionează că pot fi invocate problemele de sănătate.
La Comisia de politică externă din Senat se află patru acorduri româno-siriene, semnate acum un an când a venit în România preşedintele acestei ţări, Bashar Al-Assad şi două dintre ele se referă la raporturile juridice dintre Bucureşti şi Damasc: tratatul privind extrădarea şi cel referitor la transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de liberate. Ambele ar putea fi de folos în cazul Hayassam, dar senatorul PDL Marian-Iulian Rasaliu ne-a explicat că nici un acord româno-sirian nu va trece de Comisia de politică externă până când guvernul nu îşi va asuma acest lucru, fiindcă în acest moment orice legătură cu puterea de la Damasc nu ar face decât să o legitimeze. Indiferent de culoarea lor politi