Tot mai mulţi români îşi doresc independenţă energetică. Cu circa 4.000 de lei, puteţi avea un sistem de panouri solare pentru încălzirea apei. Sursa: REUTERS
În condiţiile creşterii preţurilor energiei, din ce în ce mai multe persoane îşi doresc să scape de facturile din sistemul centralizat.
Numărul panourilor solare din România ar putea ajunge, în următorii doi ani, la 50.000 apropiindu-se de nivelul pieţelor europene, potrivit estimărilor Ariston Thermo România.
Astfel, tot mai mulţi români iau în calcul utilizarea panourilor solare pentru a face economie la factura pentru apa caldă.
Acoperă 70% din apa caldă
Preţul unui panou solar este de aproximativ 1.600 lei pentru un panou plan si 4.500 lei pentru unul cu tuburi vidate, destinate încalzirii apei menajere.
Sistemul complet include mai multe componente, deci investiţia totală în echipamente poate începe de la 4.000 lei şi ajunge până la 11.500 lei pentru un sistem complet cu panouri plane sau chiar şi 17.000 lei pentru un sistem cu tuburi vidate.
Potrivit calculelor Ariston, un singur kit solar poate acoperi până la 70% din necesarul de apă caldă menajeră. Sistemele sunt montate la casă, astfel că economia apare la factura de gaz sau curent.
Cei care au o casă mai mare şi vor panouri fotovoltaice, pentru furnizarea de curent electric, trebuie să scoată din buzunar în jur de 3.000-3.500 de euro pentru 1 KW instalat, potrivit Silviei Dobre, director general DGM Solar Systems.
Dacă doriţi şi baterii care să ţină circa trei zile, costul este în jur de 4.000 de euro. În aceste condiţii, mai avantajos este sistemul conectat la reţeaua publică, ce permite «reducerea sau chiar anularea» facturii la energia electrică. Prin sistemul de promovare a certificatelor verzi, o astfel de investiţie se amortizează în circa şapte ani, a precizat Dobre.
Avem peste 26.000 locuinţe