Noul măr al discordiei dintre cele două puteri europene este Banca Centrală Europeană. Francezii vor ca BCE să cumpere mai multe obligaţiuni ale statelor cu probleme, dar nemţii se opun vehement cerând austeritate.
Sub presiunea creşterii costurilor de finanţare pentru statele aflate în inima zonei euro, Franţa încearcă tot mai stăruitor să convingă Germania, cea mai mare economie a Europei, să permită Băncii Centrale Europene să intervină mai hotărât în lupta contra crizei datoriilor. Germania nu se lasă înduplecată, ceea ce loveşte şi mai mult în încrederea deja slabă pe care investitorii o au că liderii europeni pot găsi soluţia ieşirii din criză.
Conflictul nu putea să vină într-o perioadă mai dificilă, în condiţiile în care state precum Italia, Spania, Austria şi Olanda sunt în corzi din cauza creşterii costurilor de finanţare de pe pieţe, scrie agenţia Thomson Reuters.
"Rolul BCE este de a asigura stabilitatea euro, dar şi stabilitatea financiară a Europei. Avem încredere că BCE va lua măsurile necesare pentru a asigura stabilitatea financiară a Europei", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului francez.
Afirmaţiile sunt văzute de presa occidentală ca o revoltă a Franţei în faţa poziţiei de neclintit a Germaniei.
Parisul vrea ca fondului de salvare a zonei euro, FESF, să-i fie acordată licenţă bancară, ceea ce i-ar permite să se împrumute de la BCE. Unei astfel de măsuri, care ar creşte puterea de luptă a fondului, Germania i se opune.
Cancelarul german Angela Merkel a spus clar, în repetate rânduri, că Berlinul va rezista presiunii ca BCE să joace un rol mai mare în lupta contra crizei, motivând că regulile UE nu permit o astfel de măsură. Singurul mod în care se poate recâştiga încrederea pieţelor este acela de a se implementa reformele economice deja convenite şi de a construi o uniune politică