Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu consideră că bugetul care se prefigurează pentru acest domeniu pe anul 2012 "echivalează cu o lege pentru eutanasierea culturii" şi este "o moarte lentă", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Vicepreşedintele PDL Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, a declarat, vineri, în localitatea mureşeană Saschiz, unde a participat la lansarea unei monografii a satului, că îl împărtăşeşte nemulţumirea lui Kelemen Hunor în privinţa bugetului care se prefigurează pentru anul viitor la Cultură.
"Echivalează cu o lege pentru eutanasierea culturii. E o moarte lentă. Cum vorbim de eutanasierea câinilor, am putea vorbi şi de eutanasierea culturii. Realist vorbind, Cultura ar trebui să aibă 0,4 la sută din PIB, pentru că, sigur, în Franţa e unu la sută, în Cehia e 0,7 la sută, în Austria e tot aşa, un procentaj foarte bun, în Grecia e 0,6 la sută. La noi este 0,12 la sută, e extrem de puţin. Statisticile mai vechi ascundeau această realitate, pentru că se calculau şi banii de la Culte. Realitatea este că întotdeauna ne-am situat foarte jos în clasamentul statelor europene. Un 0,4 la sută este un minim necesar", a spus Theodor Paleologu.
Potrivit acestuia, la Direcţia pentru Monumente din Ministerul Culturii "lucrează şapte persoane, care se ocupă de toate judeţele din ţară".
"Or, un minim minimorum ar fi 70 de persoane în Direcţia pentru Monumente din Ministerul Culturii", a spus acesta.
Întrebat dacă, în acest context, i se par justificate criticile formulate de reprezentanţii UDMR, Paleologu a răspuns afirmativ.
"Da, evident că da. Îl susţin sută la sută pe Kelemen Hunor. Sigur, există unele voci care spun că se duc mai mulţi bani către activităţi culturale ale comunităţii maghiare. Însă eu spun aşa: o fi adevărat acest lucru, important este însă ca suma globală alocată Culturii să nu scadă. Aşa că