În cursul zilei de ieri, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a organizat la Brăila un seminar, cu scopul de a informa fermierii locali, dar şi oamenii de afaceri brăileni, cu privire la cea mai nouă ofertă a BVB pe piaţa de capital.
Mai precis, oferta de derivate a BVB este completată, de câteva zile, de contractul futures "pe grâul de panificaţie, cu activ suport preţul, în moneda europeană, al unei tone metrice de grâu de panificaţie produs în Uniunea Europeană".
SSIF Broker Cluj-Napoca acţionează în calitate de market maker pentru cele mai apropiate două scadenţe ale acestui contract. Garanţia minimă care trebuie depusă pentru cumpărarea sau vânzarea unui contract futures este de 1.000 lei.
Viorel Marin, preşedintele ANAMOB (Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România), prezent la discuţiile de ieri, a făcut o detaliată analiză a pieţei grâului din care a reieşit foarte clar că volatilitatea preţurilor cerealelor nu reflectă realitatea. "Zgomotul pe pieţe este foarte mare. Trebuie eliminat şi extrasă tendinţa. Înainte de criză, preţurile produselor alimentare urmau anumite cicluri, care puteau fi anticipate, dar după 2008 totul a fost dat peste cap. Preţurile pe toate produsele agricole nu vor mai cădea, dacă facem o predicţie normală, până în 2020", a spus Viorel Marin, adăugând însă că piaţa grâului nu prea mai este una de mărfuri, ci una financiară.
Bursa de Valori Bucureşti pregăteşte contracte futures cu livrare fizică, pentru următoarea perioadă, iar, în perspectivă, contracte futures pe energie şi contracte options.
Prin noul contract futures, BVB propune posibilitatea acoperirii pierderilor din creşterea/scăderea preţului grâului. Pentru viitor, oficialii BVB şi-au arătat disponibilitatea să construiască un instrument pentru tranzacţionarea certificatelor de depozit pe cereale