Capitala a fost „mutilată“ profund în ultima jumătate de veac. Cel mai cunoscut exemplu este zona Uranus, demolată pentru a face loc Casei Poporului
Palatul Parlamentului ar putea fi considerat o piatră de mormânt gigantică pentru un cartier care, până în urmă cu 30 de ani, părea desprins din perioada interbelică. La decizia lui Nicolae Ceauşescu, cartierul Uranus a fost răscolit de buldozere şi pus la pământ fără milă. Un cartier cu vile, dar şi cu case mai mici, înălţat pe coline, care din pozele alb-negru pare să semene cu un Montmartre mai rustic.
Nu este singurul loc din Capitală care a fost îngropat sub orgoliul comunist. Cartierul evreiesc, întins pe malul stâng al Dâmboviţei, care avea ca ax central Calea Văcăreşti şi începutul Căii Dudeşti, a avut o soartă asemănătoare.
Poveste de mahala
Chiar şi înaintea regimului comunist, vremurile au impus schimbări în identitatea unor locuri, cel mai adesea legate de personaje care influenţau într-un fel sau altul comunitatea.
„Au fost mici mahalale care şi-au schimbat numele, mai întâi în timpul trăit, iar apoi s-a impus în memoria locului şi a oamenilor. De pildă, mahalaua Dudeştilor din secolul al XVI-lea şi-a schimbat numele în Arhimandritului în secolul al XVII-lea, îndată ce au dispărut de acolo Goleştii şi la biserica mahalalei a fost un arhimandrit. Apoi, după vreo trei-patru decenii, a devenit Mahalaua Sfinţii Apostoli, de la Hramul bisericii şi ăsta a fost ultimul nume. Şi azi mai avem o mică parte din Strada Sfinţii Apostoli“, explică istoricul Adrian Majuru.
Uranus, o rană deschisă
Cartierul Uranus-Izvor rămâne, însă, ca o rană deschisă pentru cei care au locuit cândva acolo. Cartierul era străbătut de un tramvai care venea dinspre Bulevardul Schitu Măgureanu, traversa Podul Izvor şi urca apoi în rampă, la o diferenţă de nivel de circa 18