Cea mai mare temere a românilor când vine vorba de cumpărături pe internet este că banii le-ar putea fi furaţi de pe card în timpul tranzacţiei. Cu cât sistemele de securitate vor fi mai vizibile şi mai uşor de accesat pe site-urile de achiziţii online, cu atât şansa de a atrage mai mulţi cumpărători va fi mai mare. Iată mai jos tot ce ce trebuie să ştiţi despre sisteme, cum pot fi ele implementate şi cum poate fi facilitat accesul utilizatorilor la acestea.
Asociaţia Serviciilor de Compensare a Plăţilor din Marea Britanie (APACS) avertizează că întărirea securităţii tranzacţiilor efectuate la POS va determina migrarea fraudei către alte medii, precum online.
Tot mai multe guverne militează pentru implementarea sistemelor care au în vedere securizarea trazacţiilor de tip CNP. Principalele sisteme recomandate de guvernul Marii Britanii, o piaţă mult mai dezvoltată decât cea locală în privinţa trazacţiilor cu cardul, sunt Address Verification Services (AVS), Card Security Code (CSC), MasterCard Secure Code şi Verified by Visa, care au deja un impact semnificativ asupra fraudei CNP.
Verified by Visa şi Mastercard SecureCode sunt cele două sisteme de securitate puse la dispoziţie de organizaţiile de plăţi electronice Visa şi Mastecard, sub sigla cărora a fost, de altfel, emisă şi ponderea covârşitoare a cardurilor care se află în posesia românilor.
Beneficiile pe care Verified by Visa, de exemplu, le aduce pentru comercianţi, au fost extrem de importante. Astfel, toţi comercianţii participanţi sunt protejaţi de regula liability shift (transfer de responsabilitate) împotriva oricăror posesori de carduri care neagă că ar fi efectuat
tranzacţia.
Prin urmare, sistemele de securitate conduc la o scădere a refuzurilor la plată şi a litigiilor, precum şi la reducerea costurilor operaţionale aferente. Comerciantul