Dell'Orco & Villani este una dintre multele companii mici atât de prezente în economia italiană şi are un rol foarte important în revitalizarea acestei ţări, scrie The Wall Street Journal. Există însă o problemă. "Politica noastră a fost mereu de a nu ne extinde", spune Sergio Dell'Orco, proprietarul unui producător de instalaţii de reciclare din regiunea italiană Toscana. Printre alte aspecte care nu au permis firmei să se dezvolte se numără şi legile stricte de pe piaţa muncii şi sistemul juridic ineficient "în care a devenit dificil să lucrezi dacă eşti o companie mare", spune Dell'Orco.
Lipsa dezvoltării afacerilor de familie, aşa cum este şi compania lui Dell'Orco, este un obstacol imens în crearea unei economii mai dinamice, mai ales într-un moment în care Italia are nevoie de o creştere economică mare pentru a-şi plăti datoria de 1.900 de miliarde de euro (2.600 de miliarde de dolari).
În prezent, economia Italiei este doar cu 3% mai mare decât era acum un deceniu. Mulţi factori au contribuit la stagnarea economică a ţării, de la sistemul de învăţământ nedezvoltat la rata mică de ocupare a forţei de muncă în
rândul femeilor, tinerilor şi persoanelor mai în vârstă. Dar cel mai important motiv este că sectorul privat este reprezentat în principal de afacerile mici de familie care nu au fost capabile să se dezvolte, spun economiştii.
În spatele afacerilor slab dezvoltate se află obiceiurile şi temerile unor întreprinzători familiali care încearcă să deţină controlul propriilor afaceri până la o vârstă înaintată. Îngrădiţi de o mulţime de reglementări şi restricţii legale, multe dintre aceste familii au învăţat să supravieţuiască în cadrul unor grupuri de clienţi şi furnizori de încredere mai degrabă decât să-şi asume riscuri colaborând cu străini.
Dell'Orco & Villani este una dintre multele companii mici atât