Broşura expoziţiei Descarcă fişierul ataşat
Praga – prin obiectivul poliţiei secrete – este numele unei expoziţii inedite de fotografii din arhivele poliţiei politice din Cehoslovacia. Documentele expuse la Institutul Cultural Român până pe 5 decembrie prezintă secvenţe din viaţa unor persoane urmărite de Securitate. Vrând-nevrând, documentele sunt o imagine a Pragăi în anii 70 şi 80, cu străzi cenuşii, magazine sărăcăcioase, oameni îmbrăcaţi cernit şi cu privirile în pământ.
Cu ocazia vernisajului, istorici şi disidenţi din fostele ţări comuniste ale Europei de Est au discutat despre viaţa în regimul totalitar şi consecinţele ei. Unul dintre participanţii la dialog a fost disidentul şi istoricul ceh Pavel Seifter – fost ambasador al Cehiei în Marea Britanie şi fost director adjunct al Institutului pentru Istorie Contemporană de la Praga. Profesor universitar în timpul comunismului, a fost dat afară din învăţământ în timpul invaziei sovietice. A spălat geamuri timp de 20 de ani, după care a devenit membru al Forumului Civic – mişcarea care a dus la schimbarea regimului totalitar din Cehoslovacia.
Ioana Haşu l-a întrebat pe Pavel Seifter când s-a poziţionat împotriva regimului.
Pavel Seifter: Nu am fost niciodată anticomunist şi nu am fost în general anti pentru două motive: în primul rând, pentru că am început ca membru al partidului comunist. Asta era prin 1950, când eram student. Dincolo de asta, am fost născut într-o familie de comunişti. Tatăl meu a fost comunist încă din 1921. Aşa că nu aveam dreptul moral de a mă simţi dintr-o dată anticomunist. Am cedat acest drept celor care au fost persecutaţi, care nu au fost comunişti şi care au suferit.
Al doilea motiv este că a fi anti, a te poziţiona împotriva regimului, nu te eliberează de el. Aş fi fost negativ dependent de acel regim. Decizia mea a fost să mă eliberez, să fiu independent