În 2008, când a început campania de vaccinare, româncelor le-a fost frică să accepte imunizarea. Specialiştii spun că vaccinarea este principala metodă de a stopa decesele cauzate de HPV. Sursa: SHUTTERSTOCK
Cazul recent al unei tinere din Marea Britanie care doarme 23 de ore pe zi după administrarea vaccinului contra HPV a readus în atenţia publică problema vaccinării împotriva cancerului de col uterin. Ca şi în alte situaţii, nu s-a stabilit clar dacă boala ei are legătură cu vaccinul.
Ieri, reprezentanţi ai societăţii civile, oficiali din Ministerul Sănătăţii şi din Organizaţia Mondială a Sănătăţii au dezbătut această problemă în cadrul unei mese rotunde la Palatul Parlamentului.
Campanie eşuată, mulţi vinovaţi
Eşecul campaniei naţionale de vaccinare a fost pus pe seama mai multor factori, care includ lipsa de educaţie a populaţiei în ce priveşte măsurile de prevenţie, şi influenţa negativă a presei, care a prezentat cazuri de vaccinări cu efecte adverse puternice.
Ministerul Sănătăţii şi-a asumat o parte din vină. "Nici populaţia nu a fost pregătită, nici profesioniştii nu au fost suficient de abili să convingă populaţia", a subliniat Amalia Canton, director în Ministerul Sănătăţii.
Mulţi medici nu s-au pronunţat în privinţa vaccinului sau au recomandat evitarea acestuia, neavând suficiente informaţii în domeniu.
"Vaccinul este sigur"
Potrivit oficialilor din Ministerul Sănătăţii, prezentarea în mass-media a unor cazuri de boli grave despre care s-a sugerat că au fost cauzate de vaccin a contribuit la reacţia de respingere în masă.
Oameniii de ştiinţă cataloghează astfel de relatări drept speculaţii nefondate. Albert Singer, profesor al departamentului de cercetare în ginecologie la Universitatea din Londra, prezent la masa rotundă de ieri, garantează că vaccinul este sigur.
"Nu există absolut