Noul Guvern italian, condus de Mario Monti se prezintă vineri în faţa Camerei Deputaţilor. Cabinetul a obţinut votul de încredere al Senatului, la câteva ore după un discurs în care fostul comisar european a promis "rigoare, creştere şi echitate", pentru scoaterea ţării din criză, dar şi pentru salvarea monedei comune euro.
Mario Monti a obţinut o susţinere largă în Camera superioară a Parlamentului: 281 de voturi exprimate de cei 307 senatori prezenţi. Votul de încredere în Camera Deputaților, unde ar urma să obţină, de asemenea, o majoritate confortabilă, este așteptat vineri după-amiază.
Cu toate că Italia pare decisă să meargă pe drumul rigorii, piețele nu s-au arătat prea optimiste: vineri dimineață, toate piețele financiare europene au deschis pe minus.
Bursele europene au continuat declinul din ședința anterioară, din cauza temerilor tot mai intense privind creșterea dobânzilor plătite de Italia și Spania la niveluri nesustenabile. Iată că investitorii știu că problemele Italiei sunt atât de mari că un discurs nu mai poate ajunge pentru a da optimism.
Se doresc acțiuni concrete și fără îndoială că acțiunile violențe ale studenților de la Milano și Veneția și până la Palermo arată că succesul Cabinetului condus de Mario Monti nu depinde numai de competenţa membrilor săi și de susținerea Parlamentului. Și aici este discutabil: pentru a agita apele, fostul premier, Silvio Berlusconi, a declarat că stabilitatea Guvernului depinde de partidul său.
În plus, economia italiană, sectorul bancar au probleme din cauza conjuncturii de pe unele piețe, în care avea un grad de expunere mare, în Grecia, în Ucraina și Kazahstan: cea mai mare bancă din Italia, Unicredit, a raportat pierderi masive în trimestrul trei, de 10,6 miliarde de euro.
Noul Guvern italian, condus de Mario Monti se prezintă vineri în faţa Camerei Deputaţilor. Cabi