La 224 de ani de la nasterea sa, creatorul primului proces fotografic comercial, Louis Daguerre, este sarbatorit azi de Google printr-un doodle special.
Louis Daguerre considera ca imaginiele surprinse de aparatul foto sunt “adevarul absolut” si desigur “infinit mai exacte decat orice pictura creata de mana unui om”. Cea mai veche fotografie cunoscută (1826) reproduce câteva acoperişuri de case şi îi aparţine lui Joseph-Nicephore Niepce, fost ofiţer în armata franceză. În ciuda succesului experimentului său, Niepce nu era mulţumit de timpul de expunere de opt ore. Şi-a făcut un partener, pictorul francez Louis Daguerre, şi împreună cu acesta a reuşit să impulsioneze tehnica fotografică.
Louis Daguerre a continuat să lucreze şi după ce Niepce a murit în 1833. Prin folosirea vaporilor de mercur, a reuşit sa obţină o imagine cu plăcile expuse, iar în 1839 a prezentat lumii tehnica daghereotipului. Dagherotipiile erau de o mare fidelitate, dar nu se puteau multiplica şi aveau numai formate mici. Fiind şi foarte fragile, trebuia să fie montate într-un etui de piele pluşat, acoperite cu geam.
In ianuarie 1839 Louis Daguerre prezenta in fata Academiei Franceze inventia sa – daghereotipia. In 19 august 1839 Guvernul francez lansa daghereotipia ca un dar pentru lumea intreaga. Un grup de initiativa organizeaza din 2009 Ziua Mondiala a Fotografiei.
Daca fotografiile lui Joseph Niepce erau realizate pe placi din aliaj de cositor si plumb, folosind o camera obscura, cele ale lui Louis Daguerre sunt realizate pe placi cu iodat de argint fotosensibil. Este vorba de o imagine unica, extrem de clara, pe suport de argint. Aceasta fotografie, asemanatoare unei oglinzi, mai are si calitatea de a fi, in functie de unghiul privirii, negativa sau pozitiva.
Dimensiunile fotografiilor lui Louis Daguerre, in majoritatea cazurilor, sunt de tip cabinet