Un studiu privind situaţia drogurilor în rândul populaţiei, arată o uşoară scădere a consumului de alcool şi tutun, însă o creştere a consumului de droguri ilegale şi apariţia celui de substanţe etnobotanice.
Tutunul şi drogurile sunt cauzele principale cauzatoare de deces din lume. Din cauza tutunului, se înregistrează anual 3,5 milioane de decese, 25 de boli au ca şi cauza principală fumatul, iar la fiecare 24 de ore, 100 de fumători mor. Conform unui sondaj realizat de Comisia Europeană, o vastă majoritate a cetăţenilor Uniunii Europene vor acţiuni mai stricte împotriva fumatului. „Sondajul eurobarometru, stabilit de Comisia Europeană, sugerează că 4 din 5 fumători agreează avertismentele de pe pachetele de ţigări. 1 din 3 declară că continuă să fumeze chiar dacă conştientizează că acest lucru reprezintă un pericol asupra sănătăţii”, ne-a declarat Alina Oprea, psiholog Antidrog.
În ceea ce priveşte consumul de droguri ilegale şi etnobotanice, consumul acestora a crescut la nivel naţional. Un sondaj realizat pe 5.100 de subiecţi, din grupa de vârsta 15-64 de ani, arată că, pe lângă consumul de substanţe etnobotanice, cel mai consumat drog este canabisul. 1,6% dintre subiecţi consumă acest drog. Pe locul doi este ecstasy - cu 0,7%, iar pe locul trei heroina şi cocaina, ambele cu câte 0,3%. Tocmai din această cauză, autorităţile braşovene iau măsuri pentru a încerca să ţină sub control acest fenomen. În regiunea Centru, din care face parte şi Braşovul, 2% din consumatori preferă canabisul şi 0,4%, ecstasy. Un studiu privind situaţia drogurilor în rândul populaţiei, arată o uşoară scădere a consumului de alcool şi tutun, însă o creştere a consumului de droguri ilegale şi apariţia celui de substanţe etnobotanice.
Tutunul şi drogurile sunt cauzele principale cauzatoare de deces din lume. Din cauza tutunului, se înregistrează anual 3,5 mil