Medaliaţii români primesc lunar între 2.100 şi 8.000 de lei pentru performanţele reuşite de-a lungul carierei. În vîrful ierarhiei sînt nume precum Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin sau Georgeta Andrunache
Legea Sportului, în forma actuală, oferă sportivilor medaliaţi la Jocurile Olimpice, campionilor mondiali sau europeni o rentă viageră lunară, fără să fie condiţionată de vîrstă. Actul normativ a intrat în vigoare în 2000, în timpul mandatului lui Crin Antonescu, care se afla atunci la şefia sportului. Ideea acordării rentei viagere a avut ca punct de plecare situaţia financiară precară în care ajungeau campionii după retragerea din activitatea competiţională.
După 11 ani de la intrarea în vigoare a Legii Sportului au ajuns să beneficieze în prezent un număr de 505 campioni olimpici, mondiali sau europeni. "19,5 milioane de lei sînt banii alocaţi în acest an pentru acordarea rentelor", a anunţat ieri ministrul Daniel Funeriu.
Pot beneficia de rentă numai acei sportivi care au cucerit o medalie olimpică, un titlu mondial sau european, valoarea acesteia fiind calculată în funcţie de palmares şi de salariul mediu brut pe economie (2.200 lei).
Dintre cei 505 de rentieri, mai puţin de 5% dintre aceştia beneficiază de cuantumul maxim (3,665 salarii medii nete, 8.000 de lei), printre aceştia numărîndu-se Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin, Georgeta Andrunache, Viorica Susanu, Simona Amînar, Lavinia Miloşovici. Aceştia deţin toate medaliile care intră în calculul pensiei: aur, argint, bronz olimpic, titlu mondial şi cel european. Elisabeta Lipă, cvintupla campioană olimpică la canotaj, primeşte o pensie mai mică (3 salarii medii), neavînd titlul european în palmares. La fel primeşte şi atleta Gabriela Szabo, campioană olimpică şi mondială. În schimb, Violeta Beclea-Szekely are o rentă mai mică (1,2 salarii medii), neavînd în palmares med