Normand Baillargeon
Mic curs de autoapărare intelectuală
Editura Paralela 45
Ilustraţii de Chareb. Traducere de Anca Irina Ionescu. Care este relaţia dintre democraţie şi gândirea critică? Ce trebuie să ştie un cetăţean dintr-o democraţie pentru a face să aibă sens cuvântul democraţie? În cartea de faţă, pedagogul radical Normand Baillargeon îi învaţă pe cititori cum să citească, să deconstruiască şi să pună întrebările necesare pentru a se proteja de manipulările guvernanţilor, ale autorităţilor şi ale altor elite.
Indiferent dacă subiectul este chemarea la ceea ce ni se prezintă drept război fără vărsare de sânge, controversa din jurul Designului Inteligent, înţelegerea cheltuielilor militare ale guvernului sau pur şi simplu cititul presei, Baillargeon îi învaţă pe cititori să evalueze informaţia şi să aleagă realităţile din amalgamul informaţional generat de oficialităţi sau de media.
În spiritul apărătorilor gândirii critice din fiecare epocă, şi incluzând Detectorul de baliverne al regretatului celebru om de ştiinţă Carl Sagan şi părerile lui George Orwell cu privire la uzul şi abuzul politic asupra limbajului, cartea de faţă îi înzestrează pe cititori cu instrumentele necesare pentru a-şi lua în propriile mâini educaţia de cetăţeni.
Normand Baillargeon este autorul mai multor cărţi de gândire critică. Predă istoria pedagogiei şi psihologia educaţiei la Universitatea Quebec din Montreal, Canada.
Jonathan Maberry, David F. Kramer
Criptopedia
Dicţionarul fenomenelor paranormale
Editura Paralela 45
Traducere din limba engleză de Bogdan Chircea şi Liviu Mateescu. "Există o lume mai cuprinzătoare decât cea pe care o putem atinge întinzând mâna. Chiar şi cele patru dimensiuni - lăţime, adâncime, înălţime şi timp - sunt puse sub semnul întrebării de noile ştiinţe cum ar fi fizica cuantică. P