Comisia Europeană susţine concluziile investigaţiei declanşate în 2005 de Consiliul Concurenţei pe piaţa carburanţilor şi recomandă sancţionarea companiilor vizate, a declarat ieri Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Investigaţia declanşată de Consiliu în urmă cu şase ani a fost împărţită în două, una privind posibilele înţelegeri între companiile petroliere pentru stabilirea preţului la pompă, iar alta care a analizat modul în care în 2008 toţi marii jucători de profil au luat decizia de a scoate din piaţă un sortiment de carburant, şi anume benzina Eco Premium. Ultima investigaţie a fost finalizată, iar după primirea unui răspuns din partea Comisiei Europene, Consiliul Concurenţei a trimis companiilor petroliere un raport de investigaţie la începutul acestei săptămâni. Dacă vor fi găsite vinovate, firmele riscă sancţiuni care pot ajunge până la 10% din valoarea cifrei de afaceri.
"Evident, decizia noastră, care susţine recomandările raportului, care recomandă sancţiuni, poate fi atacată de companii în instanţă. Echipa noastră consideră că are dovezi că aceste companii au încălcat legea", a declarat Chiriţoiu.
Conform procedurilor, companiile petroliere au la dispoziţie 30 de zile pentru a trimite în scris observaţii asupra raportului de investigaţie.
Apoi companiile au posibilitatea de a-şi susţine punctul de vedere în cadrul unei şedinţe de audiere care va avea loc pe data de 21 decembrie.
Dacă se va aplica sancţiunea maximă, de 10% din afaceri, Consiliul Concurenţei ar putea colecta de la petrolişti până la 650 de milioane de euro, raportând 10% (amenda maximă pe care o poate dicta Concurenţa) la afacerile din 2010 raportate de Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL, careul de aşi al pieţei de carburanţi din România.
Cel mai aşteptat verdict al Consiliului Concurenţei în legătură cu activitatea companiilor