În lupta pentru protejarea pădurilor României s-a angajat chiar prințul Charles, moștenitorul coroanei britanice, care este pur și simplu fermecat de Transilvania. Și totuși, cât mai reprezintă suprafață împădurită ca procent din suprafața țării și în ce zone avem cele mai puține păduri? Sursa: Libertatea
O treime din suprafața țării este acoperită de păduri, în creștere față de anii trecuți, când procentul era de puțin peste 26%, potrivit directorului general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) - Romsilva, Valerian Solovăstru, citat de Agerpres. La nivelul Uniunii Europene, gradul de împădurire este, în medie, de 33%, deşi sunt ţări precum Austria şi Germania cu un grad de peste 40%, iar în ţările nordice cu procente de peste 80%.
”Programul de inventariere a fondului forestier urmează să fie finalizat în primăvară, dar din datele pe care le avem, de pe 80% din suprafaţă, cifrele sunt optimiste. La ora actuală, suprafaţa României acoperită cu păduri este de circa 30%, faţă de circa 26% cât s-a înregistrat la ultima inventariere din anii '80”, a subliniat şeful Romsilva.
Potrivit acestuia, după finalizarea inventarierii vom ști exact nu numai suprafeţele de fond forestier, ci şi cele de vegetaţie.
”Până nu demult noi raportam doar suprafaţa de fond forestier, dar acum intră şi vegetaţia din afara fondului forestier. Practic, creşterea pe care o înregistrăm se datorează mai mult prin includerea unor suprafeţe care existau, dar nu erau tratate ca pădure. Există şi un procent mai mare de creştere a fondului forestier pe zona de munte, o creştere destul de substanţială, deoarece zona cu păşuni s-a împădurit în ultimii 20 de ani din cauza reducerii efectivelor de animale. Din păcate, suprafaţa împădurită a scăzut în zona de câmpie, unde şi aşa suntem deficitari”, a adăugat Solovăstru.
Potrivit șefului Romsilva, pe z