Temerile că Germania îşi va băga nasul în finanţele statelor membre ale zonei euro au crescut, ieri, după ce presa britanică a relatat că proiectul de buget al Irlandei a ajuns la politicienii germani.
Presa britanică scrie că documentul cu planurile Dublinului privind salvarea ţării din criza datoriilor a circulat în Bundestagul german.
Premierul irlandez, Enda Kenny, care nici măcar nu a aprobat proiectul de buget al ţării sale, s-a văzut nevoit să nege că a fost controlat de Berlin. Ce-i drept, el s-a întâlnit, la începutul acestei săptămâni, cu Angela Merkel. Dar zvonurile că măsurile de austeritate luate de Irlanda mai trebuie să primească şi avizul Berlinului au accentuat temerile că Germania îşi foloseşte puterea economică ca pe o pârghie pentru a acumula puteri politice asupra celor 17 state din zona euro.
Întrebat cum astfel de informaţii sensibile au ajuns în mâinile unei puteri străine, Kenny a răspuns că „nu are nici o idee" , subliniind că guvernul său nu a luat nici o decizie cu privire la conţinutul bugetului care urmează să fie prezentat la 6 decembrie.
De altfel, statele europene trebuie să se obişnuiască cu această „inspecţie", după ce, miercuri, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a anunţat că Executivul european va prezenta, spătămâna viitoare, două iniţiative pentru a întări supravegherea bugetelor statelor din zona euro şi a ţintelor lor economice. Prima priveşte întărirea supravegherii pentru statele zonei euro care experimentează turbulenţe financiare severe sau care cer asistenţă financiară.
A doua reglementare priveşte întărirea supravegherii pentru statele membre ale zonei euro aflate sub procedura de deficit excesiv. Iniţiativa va stabili condiţii pentru monitorizarea politicilor bugetare naţionale şi ar trebui să permită Comisiei şi Consiliului să examineze bugetele naţionale