Dupa un proces indelungat de autorizare a schemei de sprijin a producerii energiei din surse regenerabile propusa de Romania prin Legea 220/2008 pe parcursul caruia a avut loc un schimb constant de informatii intre autoritatile competente din Romania si Comisia Europeana, in iulie 2011 Romania a primit aprobarea din partea Comisiei sa implementeze aceasta schema, in forma modificata substantial fata de versiunea adoptata initial de Parlament.
Scopul Ordonantei de Urgenta nr. 88/2011 recent intrata in vigoare a fost tocmai acela de a aduce aceste modificarii Legii 220. O parte din legislatia secundara necesara implementarii schemei de sprijin a fost, de asemenea, aprobata de ANRE la inceputul lunii noiembrie, facand posibila aplicarea imediata a Legii 220.
Iata principalele modificari aduse sistemului de promovare a energiei din surse regenerabile, precum si aspectele problematice.
Modificari in privinta numarului de certificate verzi
Vesti bune pentru energia eoliana si energia solara, intrucat a fost reconfirmat faptul ca producatorii de energie eoliana vor primi 2 certificate pana in 2017 si 1 certificat incepand cu 2018, iar proiectele de producere a energiei solare 6 certificate verzi per MWh. Totodata, proiectele pe baza de biomasa din culturi energetice vor primi 3 certificate verzi per MWh.
S-a redus, insa, numarul de certificate verzi pentru proiectele pe baza de biomasa din deseuri biologice de la 3 la 2 certificate pentru 1 MWh, iar pentru energia din gazul de fermentare a deseurilor si gazul de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate de la 2 certificate la 1 certificat pentru 1 MWh.
De notat este si faptul ca in ceea ce priveste energia geotermala, nu numai ca s-a micsorat numarul de certificate la 2 per MWh, dar producatorii nici nu vor putea beneficia, inca, de acest sprijin p