Cabinetul olandez a decis astăzi menţinerea restricţiilor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari, după ce ministrul pentru afaceri sociale, Henk Kamp, a făcut o propunere oficială în acest sens, a declarat, pentru Adevărul Europa, Friso Fennema, purtătorul de cuvânt al ministerului olandez.
"Până la 1 ianuarie 2014, piaţa muncii din Olanda va rămâne închisă pentru lucrătorii migranţi din România şi Bulgaria. Guvernul olandez nu doreşte să aprobe libera circulaţie a lucrătorilor din aceste ţări, atât timp cât rata şomajului este în creştere şi iar riscul unei recesiuni este iminent", se arată în decizia de astăzi a cabinetului olandez, obţinută de Adevărul Europa.
Guvernul va informa Comisia Europeană a acestei decizii până la 31 decembrie 2011.
Numărul de migranţi din Europa Centrală şi de Est este mai mare decât se aştepta. Cele mai recente estimări, arată că există între 286.000 şi 325.000 de migranţi în Ţările de Jos.
Decizia guvernului olandez face trimitere şi la aşa numitele progrese înregistrate în aprilie potrivit cărora au fost introduse mai multe verificări legate de dreptul de rezidenţă al celor veniţi din est. „În plus, guvernul a făcut acorduri cu Belgia despre modul de cobatere al agenţiilor frauduloase pentru muncă temporară. Suntem în consultare şi cu alte ţări UE cu privire la măsurile de supravegheare a migraţiei forţei de muncă", mai arată documentul citat. Guvernul olandez a mai precizat că doreşte ca muncitorii migranţi să poată beneficia de asistenţă socială numai după ce au lucrat în Ţările de Jos timp de cinci ani. În prezent, ei pot beneficia de asistenţă socială după un an.
Ministrul olandez care susţine propunerea ne-a mai pus la zid şi în primăvară
Ministrul olandez Henk Kamp a fost cel care în aprilie anunţa că din vara acestui an, cetăţenii din afara UE şi din România şi Bulgaria vo