Valoarea totală a medicamentelor eliberate în T3 s-a ridicat la 2,74 mld. lei, în creştere cu 13,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
Damian (APMGR): Revenirea se datorează reducerii consumului din T3 2010, când sistemul de referenţiere s-a modificat
"Piaţa rămâne îngenuncheată de lipsa de lichidităţi, de panica creată de saga clawback şi de experimente de reglementare"
Evoluţia pieţei farmaceutice din trimestrul al treilea din acest an arată o uşoară redresare a industriei, potrivit studiului Pharma & Hospital Report, prezentat de Cegedim România, săptămâna trecută. Însă această revenire se datorează mai degrabă faptului că acelaşi trimestru din 2010 a fost unul în care consumul s-a contractat, întrucât sistemul de referenţiere pentru medicamentele compensate şi gratuite s-a modificat, consideră unii dintre producătorii de medicamente prezenţi pe piaţa locală.
Valoarea totală a medicamentelor eliberate către pacienţi în trimestrul trei din 2011 s-a ridicat la 2,74 miliarde lei, în creştere cu 13,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APGMR), a declarat că rezultatele în valoare pentru acea perioadă se datorează în principal efectului de bază din trimestrul 3 din 2010, care a fost un trimestru în care consumul s-a contractat din cauză că CNAS a schimbat sistemul de referenţiere, crescând efortul de coplată al pacientului. "De asemenea, a existat şi o tendinţă a populaţiei de cumpărare şi stocare de medicamente după panica stârnită de declaraţiile privind faptul că arieratele în sănătate nu vor fi plătite, privind schimbările de referenţiere pe lista C2 şi legate de posibilitatea dispariţiei medicamentelor ca urmare a schimbării metodologiei de clawback", a afirmat el, pentru Curierul Naţional. "Rezultatele comunicate reflectă i