Lichid de parbriz transformat în alcool după ce a fost lăsat la soare. Băut apoi cu bucurie de românii însetaţi. Mii de oameni consumă băuturi contrafăcute, produse în căzi de baie sau în instalaţii improvizate. Asta în vreme ce statul pierde anual 750 de milioane de euro la buget. Pierderile sunt cauzate chiar de autorităţi, care au avut grijă ca legile să sune în aşa fel încât evazionşitii să prospere.
Romanul bea oricand, cu motiv sau fara. Bea de saracie sau atunci cand crede ca a dat norocul peste el. Bea inainte de munca, ca sa aiba energie, dar bea si pentru a se relaxa dupa program. Bea acasa sau in deplasare. Doua milioane de romani au abuzat sau abuzeaza de alcool, asta inseamna peste 10 la suta din populatie, iar vanzarile de bautura sunt si ele consistente in Romania. Si cu toate acestea, statul roman incaseaza putin din accizele pe alcool. Si investeste la fel de putin in sanatatea oamenilor atinsi de viciu si de efectele acestuia. Evaziunea fiscala in zona alcoolului este estimata la 750 de milioane de euro pe an, bani care s-ar fi putut duce in spitale sau programe de preventie.
Acum cateva luni, in Botosani au avut loc descinderi ale politiei, iar rezultatul lor parca nu a mirat pe nimeni. Piete, baruri rurale sau chiar magazine erau aprovizionate cu votca si rom produse intr-un depozit clandestin de langa Manastirea Copauti. Modul de lucru era pe cat de simplu, pe atat de ingenios. Omul de afaceri Dumitru Amisculesei cumpara lichid pentru curatat utilaje, alcool asa-zis industrial, pe care cu ajutorul unor arome il transforma in tone de votca si rom - spun procurorii. Prim-procurorul Botosaniului, Cristian Popovici, stie cum astfel de substante ajungeau pe piata. Pentru a putea fi vandut fara accize, alcoolul etilic produs in scopuri industriale trebuie sa fie supus unor transformari in asa fel incat sa nu mai poata fi folosit p