Preşedintele comisiei agricultură a Parlamentului European Paolo de Castro crede că Politica Agricolă Comună (PAC) după 2014 ar trebui să fie mai flexibilă şi mai productivă. A produce mai mult dar a polua mai puţin, iată o altă dilemă a agricultorilor.
Discuţiile despre viitorul PAC sunt cruciale nu doar pentru fermieri ci pentru toţi europeni întrucât ele vizează securitatea alimentară a europei, spune De Castro. Diferite dezbateri au loc în acest moment la Bruxelles după ce în 12 octombrie Comisia Europeană şi-a prezentat propunerea legislativă de reformă a PAC.
Bugetul disponibil pentru această politică se ridică acum la mai puţin de 40% din întregul buget comunitar şi asta pentru a susţine 10 milioane de fermieri europeni. În SUA, spune De Castro unde există 2 milioane de fermieri, bugetul este de două ori mai mare. În plus, De Castro atrage atenţia asupra faptului că UE s-a extins de la 15 la 27 de state membre, din care ultimele venite au mari necesităţi în agricultură or bugetul nu a crescut.
În ideea Comisiei Europene, mai precis a comisarului agriculturii Dacian Ciolos, după 2014 ar trebui atins un echilibru în plăţile primite de vestul şi estul european şi între diferite regiuni ale aceluiaşi stat membru.
« Noile state membre ar vrea să grăbească echivalarea plăţilor şi sunt de acord cu ele », spune De Castro. « În acelaşi timp, trebuie să găsim un echilibru »
Subvenţiile pentru fermierii estici au debutat, odată cu extinderea UE, la 25% din nivelul acordat celor din vest. Ele au crescut apoi în est în timp ce au scăzut în vest dar o echilibrare aproximativă nu este aşteptată înainte de 2017 or Bulgaria, România şi Letonia între altele îşi doresc ca această să se petreacă în 2014 cel târziu. Iar aceste subvenţii, regândite acum de Dacian Ciolos pentru viitor sunt deja criticate de statele membre. În Belgia, mi