Grecia, aproape de fundul prapastiei, a ajuns pe mana unui premier tehnocrat, un fel de Mugur Isarescu al grecilor. Asta dupa ce ani de zile, dreapta si stanga au dus tara in faliment. Pentru a satisface pretentii salariale si pensii uriase, guvernele elene au indatorat tara pana la o suma echivalenta cu aproximativ 150% din PIB. In tot acest timp, deficitele reale, de 14%, au fost mascate din pix in sume cu mult mai mici, in jur de 4%.
Nici macar in ceasul al 12-lea, premierul politician nu a avut curajul unei decizii radicale, s-a jucat de-a referendumul cu nervii Europei dupa care a demisionat. Lucas Papademos trebuie sa ia masuri impopulare care sa securizeze acordul cu FMI si planul european de salvare. Dar nu asta ii va fi cel mai greu, ci lupta cu clasa politica de la Atena, care nu reuseste sa se lase de populisme.
Italia, pornita pe un drum periculos, a ajuns pe mana unui premier tehnocrat dupa ce Silvio Berlusconi si-a pierdut majoritatea si a fost nevoit sa demisioneze in schimbul adoptarii planului de austeritate. Aplicarea lui va fi misiunea extrem de dificila a lui Mario Monti. Silvio Berlusconi a dominat 9 din ultimii 17 ani ai Italiei, ani in care dezechilibrele economice s-au agravat, iar concesiile sociale, exact ca in Grecia, au sporit pana la niveluri greu sustenabile daca nu chiar de-a dreptul nesustenabile. In acelasi timp, somajul in randul tinerilor a ajuns la 30%.
Acum, Traian Basescu nu mai este adeptul solutiei tehnocrate, insa de doua ori in acest al doilea mandat a incercat sa o impuna. Mai intai, prin desemnarea lui Lucian Croitoru, apoi in primavara acestui an cand s-a izbit de rezistenta lui Emil Boc si a greilor PDL.
Dar daca ne uitam in urma, cel mai bun premier pe care l-a avut Romania este Mugur Isarescu, un tehnocrat care a reusit in numai cateva luni sa intoarca vaporul si sa puna R