Bursa de la Bucureşti a coborât uşor, cu 0,6%, pentru a patra zi consecutiv, într-o piaţă care a urmat într-un ritm mai lent scăderile burselor externe şi unde volumele de acţiuni tranzacţionate au fost apropiate de cele din şedinţa precedentă.
Cele mai multe acţiuni au deschis ziua la preţuri uşor sub ultimele cotaţii de miercuri şi au continuat să înregistreze variaţii reduse până la închiderea şedinţei, deşi pieţele vest-europene au scăzut cu până la 2 procente.
"Ca piaţă emergentă, România a încasat deja cam tot ce a fost mai greu, în sensul că din astfel de pieţe se retrag mai întâi banii când criza financiară începe să bântuie. Iar acest lucru s-a resimţit nu doar pe piaţa de capital între 2007 şi 2009, ci şi la nivel macroeconomic printr-o recesiune severă şi prelungită. Astfel, privită în ansamblu, piaţa din România ar trebui să capete treptat o oarecare rezistenţă la evoluţia pieţelor dezvoltate, care poate deveni în timp chiar o decuplare. Decuplarea ar putea fi asemănătoare celei la care am asistat recent între Asia emergentă şi bursele din economiile mature", a declarat Dan Rusu, şeful departamentului de analiză al firmei de brokeraj BT Securities.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat sesiunea în scădere cu 0,7%. Acţiunile SIF-urilor au scăzut cu cel mult 1,8% după ce în precedentele două zile au urcat cu până la 14%.
În şedinţele anterioare SIF-urile au crescut susţinute de ordinele de cumpărare plasate de investitorii care au reacţionat la introducerea pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor a proiectului de lege pentru creşterea pragului de deţinere de la 1% la 5%.
Lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de 16% de tranzacţii negociate cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP) (2 milioane de lei), OMV Petrom (1,7 milioane de lei), SIF Transilvania (1 milion de lei), SIF Banat-C