In urmatorii ani, managerii trebuie sa constientizeze importanta gestionarii contractelor prin introducerea in act a asa numitei clauze de impreviziune.
Criza economica a produs, indiscutabil, efecte in viata sociala. Sub aspect juridic, efectele cele mai importante produse de regretabilul fenomen amintit exista in materia contractelor.
In ultimii trei ani credem ca aproximativ 50% din litigiile generate de contractele comerciale aflate in derulare isi au izvorul concret in diferite pretexte juridice grefate pe efecte ale crizei asupra capacitatii partilor de a-si executa obligatiile. De multe ori, ceea ce invoca partile sunt pretexte si nu reale motive juridice.
Concluzia pe care mi-o asum este ca procentul mai sus amintit are o proportie covarsitoare de "artificial" in materia litigiilor comerciale din Romania. Prin “artificial” intelegem acele cauze care isi au sorgintea nu in argumente juridice reale, ci in ceea ce ar putea fi incadrat in categoria pretextelor juridice care pot genera conflictul. Artificiala sau nu, statistica arata evidenta si anume cresterea progresiva in ultimii trei ani a numarului litigiilor comerciale.
Realitatea nu poate fi ocultata. Cauzalitatea cea mai importanta a litigiilor generate de criza isi are sorgintea initial intr-o cauza obiectiva - “efectele directe ale crizei economice”, care genereaza uneori atitudini cel putin discutabile din punct de vedere juridic, pe care avocatii partilor le imbraca formal in constructii juridice mai mult sau mai putin inteligente.
In urmatorii ani, managerii trebuie sa constientizeze importanta gestionarii contractelor, prin raportare, pe de-o parte la conditiile de criza, iar pe de alta parte in contextul noii modificari legislative, data de intrarea in vigoare a Noului Cod Civil.
Capcanele mai mult sau mai putin constientizate de catre parti, avand la ba