Încă nu se ştiu autorii masacrelor. Păsările sunt otrăvite cu grâu folosit pentru şobolani, zilnic fiind măturaţi de muncitorii de la salubritate şi aruncaţi în tomberoane. Ramona Băluţescu, o tânăra timişoreancă, a salvat până acum peste 100 de porumbei, creând o întreagă mişcare civică pentru protejarea înaripatelor. Sursa: Adrian PîclişanSursa: Adrian Pîclişan
1 /.
O mână criminală ucide porumbeii din Timişoara. Sute de păsări, zilnic, agonizează pe străzile din centrul oraşului. Se retrag pe lângă zidurile clădirilor, clătinându-se pe picioare, cad la pământ răpuşi de hemoragiile interne şi, în final, mor.
Porumbei morţi pe străzile din Cetate
În Piaţa Victoriei, porumbeii se adună în jurul ceasului şi încep să calce şovăielnic. Au mâncat grâu otrăvit, adică otravă pentru şobolani. Alţii, reuşesc să se târască, printre pietoni, până la marginile clădirilor, aşa că se înghesuie unul în altul şi trag să moară lângă restaurante sau farmaciile care mărginesc locul.
Oamenii de la compania de salubritate a oraşului adună zilnic porumbeii morţi, fără să pună întrebări. Nu sesizează aproape nimeni că în Piaţa Libertăţii, la monumentul care e în permanenţă ocupat de porumbei, sunt zeci care abia se mişcă. De asemenea, în cartierul Cetate, porumbeii morţi ocupă strada între orele de curăţenie generală.
O sută de păsări ţinute în casă până se fac bine
O tânără luptă să îi salveze. Ramona Băluţescu a sesizat în urmă cu trei săptămâni numărul tot mai mare al cadavrelor. Apoi a început să ridice porumbeii ce păreau bolnavi şi a realizat că sunt otrăviţi, fapt ce i-a fost confirmat de veterinari. La prânz şi seara, face „ronduri” prin Timişoara şi adună păsările, cu zecile. Le ia din centru şi le duce într-un spaţiu pus la dispoziţie de cunoscuţi unde începe manevrele de salvare: păsărilor le trebuie administrat antidot, vit