UPDATE: BNR a anunţat vineri un curs de 4,3598 de lei/euro, cel mai ridicat din ultimele 17 luni, conform Mediafax. La începutul şedinţei de tranzacţionare cursul a urcat până la 4,37 lei/euro. Unii dealeri susţin că diminuarea deprecierii se datorează intervenţiilor băncii centrale, care nu au fost însă "în forţă".
România este campioana regiunii la capitolul stabilitatea cursului de schimb al leului faţă de euro din ultimele luni. În ultimele patru luni moneda naţională a pierdut doar 2,75% faţă de euro, faţă de o depreciere de 10,42% a zlotului de exemplu, în condiţiile în care economia poloneză este singura din regiune care nu a intrat în recesiune în timpul crizei. Putem spune astfel că BNR deţine recordul de banca centrală care a reuşit, într-un fel sau altul, să menţină cel mai stabil curs din toată regiunea.
În timp ce BNR neagă eventuale intervenţii directe, declarând, prin oficialii ei, că "monitorizează" şi asigură stabilitatea pieţei monetare, unii dealeri susţin că este evindent că leul nu avea cu să reziste valului de pesimism al investitorilor fără ajutorul băncii centrale.
Eventualele intervenţii ale BNR constau în vânzarea de euro din rezerva valutară, pentru a creşte oferta de euro şi a "calma" astfel tendinţa de depreciere a leului.
"Estimez că în ultimele două săptămâni banca centrală a vândut circa 700 de milioane de euro pentru a opri cursul din creştere. Este însă foarte greu de estimat, pentru că BNR nu vinde direct, ci prin alte bănci. Un argument că Banca a intervenit este nu doar decorelarea leului de alte valute din regiune, ci şi creşterea total neaşteptată a lichidităţii din piaţă", a declarat pentru gândul un dealer, care nu a dorit să fie citat cu numele şi cu funcţia ocupată.
"Un alt argument este că dobânzile interbancare cresc, ceea ce poate însemna că BNR reduce lichiditatea pentru a preveni eventuale