Dacă ar fi să ţinem cont de toate recomandările specialiştilor privind dieta modernă, ar trebui să renunţăm la cel puţin 90% din produsele de pe piaţă. Există însă o varietate de alimente bune care au căpătat o reputaţie proastă şi de produse considerate sănătoase, care, de fapt, pot fi nocive.
Cu mai mulţi ani în urmă, zahărul nerafinat şi făina neagră aveau o reputaţie proastă, culoarea albă a acestor alimente fiind considerată un semn al purităţii şi al lipsei efectelor nocive asupra sănătăţii. De fapt, promovarea zahărului şi făinei albe ca fiind mai bune decât variantele lor integrale, nerafinate, venea din partea companiilor producătoare, evident, pentru creşterea profitului.
Astăzi, cu toţii ştim că lucrurile nu stau deloc aşa şi că, de fapt, rafinarea care „înnobilează" aceste alimente le sărăcesc de substanţe nutritive. Iar în cazul zahărului brun şi în cel al pâinii negre, culoarea este, în general, garanţia că nu a fost rafinat şi că nu conţine chimicale care compromit sănătatea. Aceasta în cazul în care producătorii nu încearcă să ne păcălească adăugând, pur şi simplu, coloranţi. Ca să ne protejăm de astfel de „păcăleli" este suficient, în cele mai multe cazuri, să citim cu atenţie eticheta.
Zahărul brun chiar e mai bun?
Chiar dacă s-a dovedit că zahărul brun este mai sănătos decât cel alb, totuşi controversele privind acest îndulcitor nu au dispărut. Nutriţioniştii spun acum că nici varianta brună nu este bună pentru sănătate. Diferenţele nutriţionale dintre cele două tipuri de zahăr sunt aproape insesizabile. Mai exact, cel alb are 17 calorii, iar cel brun - 16. În plus, acesta din urmă conţine, în cantităţi foarte mici, calciu, potasiu, fier şi magneziu, care nu se regăsesc deloc în varianta albă. Un articol publicat recent în „The New York Times" a arătat că, pentru a asimila un nivel considerabil de minerale pr