Experţii avertizează că lumea se îndreaptă spre un "scenariu de neconceput al infecţiilor de netratat". Şi asta din cauza faptului că abuzul de antibiotice a creat o adevărată rezistenţă a microorganismelor la aceste medicamente.
Scenariul sumbru se datorează numărului tot mai mare de bacterii rezistente la orice fel de antibiotice şi a interesului scăzut în dezvoltarea de noi tratamente pentru a le combate, notează The Independent.
Ultimele statistici arată că numărul pacienţilor care suferă de astfel de infecţii la nivelul Europei a crescut îngrijorător de mult şi nu există forţă necesară pentru a se trata toate aceste cazuri. "Situaţia este critică. Trebuie să le declarăm război acestor bacterii", a explicat Marc Sprenger, directorul Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). Până la 50% din cazurile de infecţie sangvină cauzată K. pneumoniae din unele ţări europene sunt de netratat, bacteria fiind rezistentă şi în faţa carbapenemelor, una dintre cele mai puternice clase de antibiotice, potrivit ECDC. Dacă în 2009, virusul era stabilizat în zona Greciei, până în 2010 s-a răspândit şi în Italia, Austria, Cipru şi Ungaria
Această rezistenţă a bacteriilor la antibiotice se datorează abuzului recent de antibiotice, cercetătorii prevestind că oamenii pot face pasul înapoi spre perioada pre-antibiotice, perioadă în care infecţiile nu reacţionau la antibiotice.
"Mare parte dintre antibiotice sunt prescrise când nu este cazul", a explicat doctorul Dame Sally Davies. Acesta recomandă, asemenea Departamentului de Sănătate, evitarea tratamentelor îndelungate cu antibiotice şi înlocuirea acelor medicamente recomandate pentru un spectru larg de boli cu antibiotice destinate unor infecţii specifice.
Şi rezistenţa bacteriei E.coli a crescut în 2010, înregistrându-se între 25 şi 50% de cazuri de astfel