Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, spune că în România există un număr mic de contrafaceri comparativ cu Europa În primele nouă luni au fost găsite 5.815 bancnote contrafăcute, dintre care aproape jumătate au fost euro Bancnota de 100 de lei este cea mai contrafăcută.
În primele nouă luni din acest an au fost identificate 5.815 de bancnote contrafăcute în România, dintre care aproape jumătate au fost bancnote euro şi 2.044 au fost autohtone, iar în perioada iulie-septembrie s-a înregistrat o creştere faţă de primele două trimestre, potrivit declaraţiilor lui Alexandru Joiţoiu, subcomisar la Inspectoratul General al Poliţiei Române.
"Din totalul de bancnote falsificate, 76% au fost identificate în circulaţie, iar 24% au fost capturi ale poliţiei. Un procent de 48% din total au fost bancnote euro, 11% au fost dolari, iar 35% au fost lei", a spus Joiţoiu la un simpozion organizat cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la imprimarea, la Bucureşti, a primei bancnote emise de BNR.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a susţinut că în România există un număr mic de contrafaceri, chiar faţă de zona euro.
"Am găsit, nu în dimensiuni îngrijorătoare, un număr de bancnote falsificate. Un element descurajant este chiar substratul din polimer, care nu este obişnuit. Numai 2% din falsurile expertizate la BNR în colaborare cu serviciul specializat din Poliţie au fost imprimate pe substrat de plastic, care încearcă să imite polimerul, dar şi acestea au fost grosier falsificate", a spus Isărescu. El a avertizat că este necesară o informare mai bună a publicului pentru a evita circulaţia falsurilor. "Ne dă de gândit că bancnote atât de rudimentar făcute, unele pe hârtie, pot să circule. Lumea trebuie să ştie că bancnotele româneşti nu sunt de hârtie, ci de polimer, trebuie să ştie care sunt elementele de siguranţă. La simpla a