Oamenii de stiinta si expertii in dezastre naturale reuniti in Africa au transmis, vineri, un avertisment clar liderilor politici ai lumii: Pregatiti-va pentru mai multe episoade de vreme extrema si periculoasa provocate de incalzirea globala - pregatirile salveaza vieti si bani.
Comitetul Interguvernamental pe tema Schimbarii Climatice, castigator al Premiului Nobel, a facut public un nou raport special privind incalzirea globala si vremea extrema, la intalnirea de la Kampala, in Uganda, scrie AP.
Grupul de oameni de stiinta s-a concentrat pentru prima data pe pericolele reprezentate de vremea extrema, precum canicula, inundatiile, seceta si furtunile. Acestea devin tot mai periculoase pe masura ce se incalzeste planeta.
"Trebuie sa fim ingrijorati. Si raspunsul nostru trebuie sa anticipeze dezastrele si sa reduca riscul inainte ca acestea sa aiba loc, in loc sa asteptam pana dupa ce se produc si sa curatam dupa aceea...Riscul a crescut deja dramatic", a avertizat unul dintre autorii studiului, Maarten van Aalst, directorul Centrului International Climatic Crucea Rosie/Semiluna Rosie din Olanda.
Raportul subliniaza ca "schimbarea climatica conduce la schimbari in frecventa, intensitatea, extinderea suprafetei, durata si momentul producerii evenimentelor de vreme extrema". Majoritatea acestor evenimente sunt cauzate de cresterea volumului de gaze de sera in atmosfera, un proces atribuit omului.
Oamenii de stiinta sunt acum siguri ca, spre exemplu, valurile de caldura care aveau loc o data la 20 de ani, vor avea loc acum o data la cinci ani, si pana la sfarsitul acestui secol vor avea loc o data la doi ani.
Continand 29 de pagini, raportul mai spune ca vremea extrema va afecta atat de tare unele regiuni, incat acestea vor trebui abandonate - insa nu numeste aceste locuri aflate in pericol.
@