Sarea de mare nu diferă cu nimic de sarea obişnuită de masă, deşi consumatorii susţineu că este mai sănătoasă şi mai naturală. Rezultatele unui studiu realizat de Consorţiul pentru Sare şi Sănătate au scos la iveală faptul că nu există nicio diferenţă de compoziţie chimică între sarea obişnuită şi mărcile mai rafinate şi mai scumpe, informează BBC.
Producătorii contestă rezultatele, pe motiv că nu oferă un tablou complex al problemei.
Consumul mare de sare creşte riscul de atac cerebral
Foarte mulţi adulţi britanici consumă multă sare, cantitate considerabil mai mare decât cea recomandată, adică o linguriţă pe zi. O alimentaţie bogată în sare determină tensiune arterială mărită, factor de risc pentru atacurile cerebrale şi afecţiuni ale inimii. Oamenii de ştiinţă au analizat compoziţia chimică a sării de mare produsă de mai multe mărci cu pretenţii în comparaţie cu sarea normală de masă. Astfel au ajuns la concluzia că ambele tipuri conţin aproape 100% clorură de sodiu şi sunt la fel de dăunătoare sănătăţii, dacă sunt consumate în cantităţi mari.
Bucătarii renumiţi nu ar trebui să mai încurajeze oamenii să adauge sare de mare mâncării, atâta timp cât necesarul de sare pentru organism poate fi obţinut şi dintr-o dietă echilibrată. Graham MacGregor, profesor la Instititul de medicină preventivă Wolfson, cel care conduce Consorţiul pentru Sare şi Sănătate, a afirmat că este neplăcut ca maeştrii bucătari să încurajeze populaţia să folosească din belşug sarea gemă. "Cel mai important mesaj este că nu trebuie să adaugi chimicale în mâncare cum ar fi clorura de sodiu. Mâncarea fără sare este mai bună la gust. Alimente precum fructele, legumele carnea şi peştele conţin deja destulă sare", a adăugat acesta.
Ce spun sondajele
Un studiu de piaţă făcut "Wich?" pe 1.358 de subiecţi a scos la inveală că unul din trei respond