Astăzi, 18 noiembrie, se împlinesc 224 de ani de la naşterea lui Louis Daguerre, inventatorul fotografiei. Louis Daguerre a fost cel care, spre sfârşitul anului 1830, a elaborat prima metodă practică de obţinere a fotografiilor.
Louis Daguerre s-a născut pe 18 noiembrie 1787, în oraşul Cormeilles-en-Parisis, din nordul Franţei. În tinereţe a avut preocupări artistice. La 35 de ani, a proiectat Diorama, un şir spectaculos de picturi panoramice cu efecte speciale de iluminare. Louis Daguerre devine foarte cunoscut cu ocazia unor spectacole de Diorama, impreuna cu Charles Marie Bouton, inventatorul acestui sistem, care consta in prezentarea unor tablouri de mari dimensiuni (22 x 14 m in cazul lor), alcatuit din diferite planuri si care, sub aspectul unui joc de lumini, da spectatorului impresia realitatii. ( Se pot realiza si prin proiectii ale unor imagini statice desenate sau fotografiate pe un suport translucid.)
În aceeaşi perioadă şi-a propus să pună la punct o metodă de reproducere automată a peisajelor lumii fară pensulă şi vopsele – cu alte cuvinte, o cameră foto. Primele lui tentative de construire a unei camere foto funcţionale au eşuat. În 1827, Louis Daguerre l-a întâlnit pe Joseph Nicephore Niepce, care încercase şi el (şi chiar cu un oarecare succes) să inventeze aparatul de fotografiat. După doi ani, au devenit parteneri. În 1833, Niepce a murit, însă Daguerre a perseverat în eforturile sale şi, în 1837, a reuşit să pună la punct un sistem practic de fotografiere, numit „daghereotip“.
Predecesorul care s-a apropiat cel mai mult de rezultatul lui Daguerre a fost Niepce, care a şi devenit partenerul acestuia. Prin 1820, Niepce a descoperit că bitumul de Iudeea, un tip de asfalt, este sensibil la lumină. Combinând această substanţă cu o cameră obscură, Niepce a reuşit să facă primele fotografii din lume. (Una, realizată în 1828, încă mai