Mai mulţi componenţi ai naţionalei Algeriei din anii '80 vor o anchetă privind handicapurile copiilor lor şi posibila legătură dintre acestea şi produsele dopante care li s-au administrat fără ca ei să ştie în timpul competiţiilor, informează AFP.
"Ne-am hotărât să facem public acest caz deoarece am descoperit că sunt nu mai puţin de opt foşti internaţionali care au copii cu handicap. Avem mari îndoieli în privinţa efectului medicamentelor pe care le ingeram în timpul stagiilor de pregătire. Vrem doar să iasă la iveală adevărul", a declarat fostul fundaş Mohamed Chaib, tatăl a trei fiice cu dizabilităţi. "Fiicele mele au avut distrofie musculară de când s-au născut", a precizat el.
Una dintre fiicele lui Chaib a murit în 2005, la vârsta de 18 ani. "Eu şi soţia mea am efectuat o serie de examene medicale, inclusiv analizele ADN-ului, care nu au revelat ceva anormal", a spus fostul fotbalist.
Fostul mijlocaş Mohamed Kaci Saïd, citat de cotidianul El Watan, s-a plâns că nimeni nu îndrăzneşte să abordeze acest subiect. "Nu spun că am fost cobaii din laboratorul unor medici ruşi. (...) şi că am ingerat substanţele dopante fără să ştim. Însă atâta timp cât nu va fi deschisă o anchetă pentru a se afla adevărul vor exista îndoieli. Suferim de peste două decenii. Am avut un şoc atunci când s-a născut fiica mea. Unii oameni s-au gândit că handicapul ar putea fi cauzat de o uniune între rude, dar eu sunt algerian şi soţia mea este de origine turcă, nu exista nicio legătură de rudenie între noi", a afirmat Said, tatăl unei fete cu handicap în vârstă de 26 de ani.
Alţi foşti fotbalişti care au participat la ediţiile din 1982 şi 1986 ale Cupei Mondiale au povestit, de asemenea, despre calvarul copiilor lor şi suferinţa părinţilor.
"Am o fiică născută în 1993. Ea a venit pe lume cu un handicap sever: agenezie de corp calos (n.r. - boală ce se caracteriz