Zona euro ar putea fi zguduită de un nou cutremur. Pentru prima dată după foarte mulţi ani, investitorii se întreabă dacă Germania, liderul economic autoritar al UE, este, într-adevăr, suficient de puternică pentru a "duce în spate" întreaga zonă euro suficient timp cât să se liniştească apele, scrie presa străină.
Practic, investitorii se întreabă când se va "stinge" datoria Germaniei faţă de Europa, de zona euro în special, respectiv cât de aproape este momentul în care Germania va refuza să mai contribuie substanţial la rezolvarea crizei datoriilor suverane.
Ceea ce până acum a fost doar un semn de întrebare se pare că a devenit un adevărat motiv de îngrijorare, mai ales după ce Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrup, consiliul miniştrilor de finanţe ai zonei euro, a declarat într-un cotidian german că datoria acumulată de Berlin nu este chiar atât de mică pe cât se crede.
"În Germania unii se poartă, de multe ori, de parcă ţara nu ar avea niciun fel de problemă, de parcă Germania nu ar avea nicio datorie publică, în timp ce toate celelalte state sunt îndatorate excesiv", a declarat Juncker într-un interviu acordat General Anzeiger Bonn, citat de Novinite.
"Eu cred că nivelul datoriei publice a Germaniei este îngrijorător. Germania are datorii mai mari decât Spania, dar nimeni din Germania nu vrea să recunoască acest lucru", a declarat el, cu precizarea că economia germană este o "locomotivă" a zonei euro, care, dacă se strică, nu poate fi înlocuită. Nivelul datoriei publice a Germaniei este de circa 82% din PIB.
Evoluţia datoriei publice a Germaniei, ca pondere în PIB
Sursă: CIA World Factbook
Îngrijorarea investitorilor nu este legată de "sănătatea" economică a Germaniei, ci de capacitatea ei de a salva, de una singură, toată zona euro. Investitorii asiatici, de exemplu, au început să vândă constant, pentru prima