Pe fundul oceanului Indian au fost reperate două ‘insule’ scufundate, la 1.600 km vest de Australia, în timpul unei călătorii de recunoaştere efectuate în octombrie.
Oameni de ştiinţă australieni care explorau locuri necercetate până acum din Oceanul Indian au anunţat joi descoperirea unor fragmente din Gondwana, un continent gigant care unea acum multe milioane de ani pământuri ce se află astăzi în emisfera sudică, relatează Agerpres. Rocile conţin fosile de vieţuitoare întâlnite în apele puţin adânci, ceea ce înseamnă că aceste roci se găseau demult la nivelul mării sau mai sus, a declarat Jo Whittaker, geofizician la Universitatea din Sydney, cercetător al echipei. Este imposibil ca ele să fi apărut ca urmare a activităţii vulcanice submarine, adaugă ea.
Descoperirea va permite poate să se înţeleagă mai bine felul în care s-a rupt Gondwana, dând naştere astfel Australiei, Antarcticii şi Indiei, acum 80 – 130 milioane de ani. Cercetătorii vor să studieze deriva Indiei mai întâi spre nord-vest, apoi spre nord, unde partea sa nord-estică, lipită înainte de Australia, s-a lovit de Eurasia, dînd naştere Himalayei. ‘Ştim cu aproximaţie, nu cu precizie, unde se aflau aceste continente. Oceanul Indian oriental este una din părţile oceanului mondial cel mai puţin explorate în privinţa tectonicii’, a declarat AFP dna Whittaker.
De pe faleza unei ‘insule’, aflate la 2.000 m adâncime, au fost prelevate eşantioane de gresie şi granit, urmând să fie datate. Oamenii de ştiinţă cred că ele ar fi vechi de circa un miliard de ani. Eşantioanele vor fi apoi comparate cu roci de pe coasta vestică a Australiei pentru a determina locul în care s-a rupt continentul. Nu vor putea fi comparate însă cu roci din India, pentru că locul de fracturare ‘s-a distrus în cursul formării Himalayei‘, a mai spus cercetătoarea.
Pe fundul oceanului Indian au fost rep