În urma analizelor efectuate în laboratorul Direcţiei de Sănătate Mehedinţi s-a descoperit că apa nu este bună pentru consum
Medicii au găsit, în apă, nitraţi peste limita admisă, bacterii coliforme şi enterococi. Apa din fântâna „La lei” din Schela are nitraţi ce ating valoarea de 60 mg/l şi s-au descoperit bacterii coliforme şi enterococi.
O altă bombă pentru sănătate este apa de la fântâna ACR I în care s-au descoperit bacterii coliforme şi cea mai mare valoare a nitraţilor,72 mg/l. La fântâna de la Direcţia Muncii s-au descoperit nitraţi, 58mg/l, valoarea normală a nitraţilor în apă fiind de 50mg/l.
Analizele au fost efectuate în luna iunie a.c., iar următoarea testare a calităţii apei se va face în primăvară.
Reprezentanţii primăriei au primit recomandarea afişării în loc vizibil a înscrisurilor „Apa nu este bună de băut” pentru avertizarea populaţiei. Tot primăria trebuie să ia toate măsurile pentru refacerea calităţii apei.
Analizele pentru testarea apei din fântânile publice trebuie efectuate de fiecare primărie din judeţ o dată pe an. Costul pentru o astfel de verificare este de 200 de lei pentru o fântână. În Mehedinţi, patru sugari au ajuns, anul acesta, la spital după ce au consumat apă otrăvită.
„În 2011, am raportat la Centrul Regional de Sănătate Pulică Iaşi, patru cazuri de intoxicaţie cu nitriţi, la Vânju Mare, în comuna Gruia, Pătulele şi Cocorova”, a declarat Cristiana Chiriloiu, medic în cadrul Compartimentului Prevenire al DSP Mehedinţi.
Contaminarea apei se produce arunci când fântânile nu sunt protejate sau acoperite, sunt situate în apropierea zonelor de depozitare a deşeurilor menajere, se aruncă gunoaie, la întâmplare, pe lângă fântâni sau se fertilizează solul cu îngrăşăminte cu azotaţi.