În ultimii opt ani, procentul românilor care fumează a scăzut de la 35,3% în 2003, la 26,2%, iar numărul celor care renunţă la acest viciu este în creştere. Acestea sunt datele unui studiu realizat de Ministerul Sănătăţii cu sprijinul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta".
"Această evoluţie pozitivă are ca principală cauză faptul că România a aplicat cu consecvenţă măsurile prevăzute în Convenţia Cadru pentru Controlul tutunului a OMS, respectiv monitorizare, protecţia populaţiei faţă de efectele fumului de tutun, oferirea de suport pentru renunţarea la fumat, avertizare, întărirea interzicerii publicităţii, creşterea taxelor), iar efectele au început să apară", a declarat Ritli Ladislau, ministrul Sănătăţii
Fumătoarele sunt de două ori mai puţine decât fumătorii
Studiu, realizat pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia României de 5. 071 persoane, arată că peste 26% dintre români, trecuţi de vârsta de 15 ani, sunt fumători. Potrivit cercetării, 22% dintre conaţionali fumează zilnic, în timp ce restul îşi aprind o ţigară ocazional.
În ceea ce priveşte incidenţa acestui viciu pe sexe, 15% dintre femei fumează zilnic, în timp ce 3% dintre românce fumează ocazional. Bărbaţii fumează în număr mai mic decât în anii anteriori, dar în procent dublu faţă de femei: 30,2% fumează zilnic, iar 5% doar ocazional.
Dependenţii de nicotină au între 18 şi 29 de ani
Cercetarea Ministerului Sănătăţii arată că 28,6% dintre fumători sunt persoane cu vârste cuprinse între 30 şi 44 de ani, în timp ce 28,2% dintre dependenţii de nicotină au vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani.
Persoanele care au acest viciu au studii medii, respectiv 24,5% dintre români, în timp ce conaţionali cu studii primare fumează cel mai puţin, şi anume peste 16%. Cei mai mulţi fumătorii au venituri lunare peste 1.200 de lei - 26,1%, în vreme ce persoanel