Credinciosii crestin-ortodocsi au intrat deja in postul Craciunului, care dureaza sase saptamani si, din punct de vedere al alimentatiei, e considerat mai usor, mai permisiv decat celelalte posturi din calendarul ortodox.
Crestinilor care vor sa tina post li se interzic alimentele de origine animala precum carnea, laptele si ouale insa, in Postul Craciunului, exista multe dezlegari la peste, ulei si vin.
Trebuie avut in vedere, insa, ca sanatatea organismului nostru depinde, in cea mai mare masura, de ceea ce mancam. Chiar daca e post, organismul are nevoie de alimente energizante si diverse, bogate in vitamine si minerale atat de necesare perioadei in care ne aflam, cand racelile sunt frecvente si afecteaza, mai ales, copiii si persoanele in varsta.
Persoanele care vor tine tot postul trebuie sa consume alimente bogate in proteine, carbohidrati, vitamine si minerale de care este nevoie atat pentru sanatatea organismului cat si pentru randament in activitatea de zi cu zi.
Astfel, fasolea, care are in compozitia sa fier si proteine, inlatura riscul de astenie si anemie. Atat verde cat si boabe, fasolea poate fi gatita in diverse feluri. Ciupercile contin multe proteine, asa ca pot inlocui, cu succes, carnea si aportul ei nutritiv. Din ciuperci se pot face sarmale, ardei umpluti, piftele, tocanita ori se pot adauga la alte mancaruri, supe, ciorbe, pilaf.
Pestele, care se poate gati in foarte multe feluri, se poate manca in aceasta perioada in toate zilele de sambata si duminica dar si pe 21 noiembrie, de sarbatoarea intrarii in biserica a Maicii Domnului, pe 30 noiembrie, de Sfantul Apostol Andrei ori 6 decembrie, de Sfantul Sf. Nicolae. In zilele de dezlegare la peste sa nu uitam de salata de icre de peste.
Mierea de albine, o inegalabila sursa de energie pentru toate varstele, poate inlocui produ