După o investigaţie care a durat trei ani, oficialii europeni au ajuns la concluzia că nu există nicio dovadă care să demonstreze că apa previne dezhidrarea. Prin urmare, acum există o lege care le interzice producătorilor de apă îmbuteliată să susţină contrariul, potrivit The Telegraph. Altfel, riscă până la doi ani de închisoare.
Măsura a strânit un val de critici şi ironii în rândul europarlamentarilor. "Este stupid. Moneda euro arde, Uniunea Europeană se destramă, iar noi avem funcţionari europeni foarte bine plătiţi, care se ocupă de "calităţile îngrijorătoare" ale apei şi ne interzic dreptul de a spune ceea ce este evident. Dacă este un episod care să demonstreze nebunia marelui proiect european, atunci acesta este", a declarat europarlamentar britanic spune Roger Helmer.
Decizia Bruxelles-ului vine în contextul în care, atât în România, cât şi în alte ţări membre UE consumul de apă este recomandat "pentru o viaţă sănătoasă". Dacă românilor le este le indicat să consume 2 litri de apă zilnic, Autoritatea Naţională pentru Sănătate din Marea Britanie recomandă 1,2 litri.
"Bineînţeles că apa hidratează. Susţinem efortul Bruxelles-ului în prevenirea afirmaţiilor false despre produse, dar trebuie să exersăm bunul simţ pe cât de mult posibil", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului Sănătăţii din Marea Britanie.
Decizia a fost luată după ce doi doctori germani, Andreas Hahn şi Moritz Hagenmeyer, au cerut Comisiei Europene permisiunea de a scrie pe etichetă de pe sticle afirmaţia potrivit căreia apa previne deshidratarea. În februarie anul trecut, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor a respins cererea. Un grup de 21 de oameni de ştiinţă s-au întâlnit la Parma, în Italia, şi au ajuns la conculzia că un conţinut redus de apă în organism este un simptom al deshidratării care nu poate fi controlat ulterior prin consumul de ap