Pasiune – aşa descrie fotografia, într-un cuvânt, craioveanul Bogdan Panait, unul dintre cei mai apreciaţi peisagişti din România. Săptămâna viitoare, însă, el va aduce în faţa publicului, la Teatrul Naţional din Craiova, o expoziţie de portret, intitulată „Clasic“. Tot cu pasiune.
Evenimentul va aduce la un loc „15 feţe şi fete. Sunt 40 de lucrări tipărite pe pânză - o nouă modă în România“, mărturiseşte artistul. Vernisajul va avea loc luni, 21 noiembrie, la ora 17.00, în holul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, iar expoziţia va dura până pe 26 noiembrie. „Este o expoziţie de portret şi numai de portret, într-un stil aproape clasic, pictural. De pe la anii 1400-1500 încoace există influenţe generate din acest punct de vedere“, a spus Bogdan Panait.
Fotograful recunoaşte că a avut şi că are, fiindcă este unul dintre cei mai buni peisagişti - „o perioadă de câţiva ani de zile în care m-a interesat numai peisajul, numai geometria, cromatică. Sunt lucruri pe care le urmăreşti, le cauţi, le identifici, apoi aştepţi lumina potrivită“. Faţă de fotografia de stradă, cea de peisaj implică o muncă mai elaborată: „Portretul este o muncă destul de complexă, necesită comunicare, timp, în alte locuri decât strada. Merg pe stradă, văd lucruri care merită fotografiate, dar nu le fotografiez pentru că nu e stilul meu“. Aşadar, Bogdan Panait admite că nu poate practica ceea ce se numeşte „portret întâmplător“, pentru că „lipsa de comunicare dintre fotograf şi subiect poate să transpară lejer din fotografie. Eu consider că tocmai comunicarea asta este extrem de importantă“.
„Marea este cel mai generos subiect“
Dintre toate locurile pe care le-a vizitat, văzut şi fotografiat, lui Bogdan Panait i-au rămas în memorie peisajele greceşti. „Din punctul meu de vedere, la momentul actual, cea mai frumoasă ţară pentru peisaj este Grecia. Marea este cel ma