Statisticile arată că în Germania există aproximativ 25.000 de extremişti de dreapta la o populaţie de circa 82 de milioane de locuitori. Cu toate acestea, ideologia propagată de ei se bucură de mai mulţi simpatizanţi decât o arată cifrele, apreciază Der Spiegel , care publică o analiză a fenomenului de extremă dreapta din Germania, după ce săptămâna aceasta au ieşit la iveală crimele comise pe parcursul a 13 ani de o grupare neo-nazistă din oraşul Zwickau.
O femeie şi doi bărbaţi, Beate Zschäpe, Uwe Mundlos şi Uwe Böhnhardt, au revendicat asasinarea a opt imigranţi turci şi a unui imigrant grec între 2000 şi 2006, uciderea unei poliţiste germane în 2007 şi două atacuri cu bombă în care mai mult de 20 de oameni, dintre care cei mai mulţi erau imigranţi, au fost răniţi.
Grupul, puţin numeros, dar care împărtăşea aceeaşi viziune, bazată pe "doctrina" uciderii duşmanilor declaraţi, îşi luase drept simbol Pantera Roz.
Cei trei trăiau pentru a ucide. Ei erau aceia care hotărau cine merită să trăiască şi cine să moară, notează publicaţia citată.
Imagine de pe unul din DVD-urile găsite în casa celor trei, prin intermediul cărora revendicau uciderea a nouă oameni.
Portretul robot al extremistului
Un studiu din 2010 al Biroului Poliţiei Federale din Germania (BKA), care a analizat biografiile extremiştilor acuzaţi de comitea unor acte de violenţă, a scos la iveală faptul că ideologiile extremiste - indiferent că este vorba de cele de stânga sau de dreapta - dau susţinătorilor sentimentul unui obiectiv pe care îl urmăresc în viaţa de zi cu zi. Motivul care îi împinge să îmbrăţişeze astfel de vederi, poate fi atribut în cele mai multe dintre cazuri problemelor emoţionale sau sentimentului de nesiguranţă.
Se pare că mediul familial joacă un rol esenţial în decizia de adopta o astfel de ideologie, în condiţiile în care apr