Un băiat obişnuit face lucruri neobişnuite şi ajunge Elevul Anului la Gala Premiilor în Educaţie a Fundaţiei „Dinu Patriciu“.
E complicat să fii un tânăr cu iniţiativă într-un orăşel de provincie. Faci voluntariat, prietenii râd de tine că „o arzi aiurea". Pleci în tabere, participi la traininguri, părinţii se plâng că lipseşti de la şcoală şi că le arunci banii pe fereastră. Vrei să-ţi asumi funcţii şi responsabilităţi, trebuie să-ţi asumi şi faptul de a fi diferit de ceilalţi, cu toate dificultăţile sociale care decurg de aici.
Se spune că suntem suma alegerilor noastre. Bogdan Baciu (18 ani), elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Nicu Gane" din Fălticeni, spune că suntem, de fapt, suma unor frustrări. Că toate reuşitele, fie că recunoaştem sau nu, pornesc dintr-o frustrare „care nu-ţi dă pace până n-o rezolvi".
Dat fiind că Bogdan a făcut tot ce alţii de vârsta lui se codesc să facă (e voluntar la „Salvaţi Copiii", a mers în peste 20 de tabere, a participat la traininguri şi conferinţe, a organizat un festival internaţional de teatru, este vicepreşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor şi redactor-şef la revista liceului), suma frustrărilor sale n-a fost mică. „Să ai chiar şi cea mai mică funcţie în Consiliul Elevilor este dificil social, pentru că devii brusc diferit de ceilalţi!"
La început, şi părinţii au fost de cealaltă parte a baricadei. „Orele lipsite de la şcoală, plecările prin ţară la conferinţe şi cheltuitul unor sume de bani fără un rezultat concret, îi făceau să creadă - pe bună samă - că pierd timpul." Apoi s-a întâmplat improbabilul: Bogdan a fost ales să-i reprezinte pe tinerii din România la Organizaţia Naţiunilor Unite, la New York.
Împreună cu Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon
În faţa a 192 de state
Pe 24 iulie, era cu colegii la mare când l-au s