Consiliul Naţional Secuiesc(CNS) a decis declanşarea inclusiv de acţiuni de nesupunere civică în cazul unei regionalizări a României care nu va include şi înfiinţarea Ţinutului Secuiesc ca regiune distinctă de dezvoltare, formată din judeţele Covasna, Harghita şi jumătatea din Mureş în care etnicii maghiari sunt majoritari. "Este vorba numai de acţiuni paşnice, nonviolente, la care vom recurge numai în ultimă instanţă, dacă se va face o regionalizare neconvenabilă pentru noi. Dar sperăm că nu va fi necesar, iar CNS nu preconizează acum nicio acţiune, de nicio formă, pentru că nu este încă timpul şi eu sper că nici nu va veni acel timp", a declarat sâmbătă, la Sf. Gheorghe, Izsak Balas, preşedintele CNS.
Acesta a refuzat să dezvăluie care vor fi, concret, acţiunile de nesupune civică avute în vedere pentru a apăra "integritatea Ţinutului Secuiesc", insistând în schimb că hotărârea privind recurgerea la ele "nu este în nici un caz o ameninţare, noi nu ameninţăm".
O altă hotărâre adoptată la reuniunea CNS-ului se referă la o "iniţiativă cetăţenească de nivel european pentru acordarea unui statut special de autodeterminare şi autonomie acelor regiuni ale Uniunii Europene care se caracterizează prin tradiţii specifice istorice, culturale, naţionale, etnice şi contribuie la multiculturalismul european". Pentru susţinerea acestui proiect, CNS va demara, în aprilie 2012, strângerea a un milion de semnături din toate statele UE în care există astfel de regiuni locuite de minorităţi, "câteva sute de mii din România şi restul din Ungaria, Slovacia, Italia, Austria, Spania şi Marea Britanie", a mai spus Izsak Balas.
O a treia hotărâre prevede că, la viitoarele alegeri locale, CNS va susţine doar acei candidaţi "care se vor angaja în faţa alegătorilor să fie devotaţi autonomiei Ţinutului Secuiesc, să fie nişte militanţi autonomişti cât se poate de act