Reprezentanţii a şapte grădini zoologice din ţară şi străinătate s-au întâlnit, vineri, la Oradea pentru a discuta pe marginea rolului acestora în educarea copiilor, despre viitorul grădinilor zoologice în mileniul trei, precum şi despre drepturile animalelor.
Organizatorul întâlnirii, Administraţia Domeniului Public (ADP), care administrează Grădina Zoologică din Oradea, aflată în prezent în plin proces de modernizare, a vrut să strângă astfel legăturile cu instituţiile similare din ţară şi străinătate.
La eveniment au participant reprezentanţi ai grădinilor zoologice din Târgu Mureş, Turda, Râmnicu Vâlcea, dar şi din Debrecen, Miskolc şi Nyiregyhaza. "Scopul acestei întâlniri este de întărire a colaborării dintre grădinile zoologice. Oamenii noştri vor participa la sesiuni de pregătire în ţară şi străinătate împărtăşind astfel din experienţa altor specialişti", a declarat Bimbo-Szuhai Tibor, director adjunct în cadrul ADP, într-o conferinţă de presă.
De asemenea, cu ocazia întâlnirii, reprezentanţii grădinii orădene intenţionează să pună bazele unor eventuale viitoare schimburi de animale între şapte instituţii, astfel încât Oradea să îşi poată completa inventarul de specii cu exemplare lipsă, renunţând, în schimb, la animalele în excedent.
"Sunt circa 20 de specii pe care ar fi bine să le avem şi vrem să aflăm care este modalitatea prin care le putem obţine", a spus Bimbo. Din inventarul Grădinii Zoologice lipsesc în prezent specii precum tigri, leoparzi şi pume dar şi babuini, cămile, canguri, struţi, lemurieni sau cerbi lopătari.
Grădina Zoologică a intrat în lucrări de modernizare anul trecut, investiţia ridicându-se la 11 milioane de lei, sumă care este acoperită în proporţie de 75% din fonduri de la Ministerul Mediului, diferenţa de 25% fiind suportată de municipalitate. Investiţia are ca termen de finalizare luna august a anului