In finalul ceremoniei Golden Globe de anul trecut, Riky Gervais, după ce măturase pe jos cu întreaga audiență timp de cîteva ore, nu se poate abține să nu dea o lovitură si publicului. Ii mulțumeste lui Dumnezeu pentru că l-a făcut ateu!
Pînă atunci, umilirea vedetelor din sală păruse un lucru acceptabil. In fond, după cum declara chiar măturătorul, datoria sa nu era să-i flateze pe cei prezenți, ci să facă publicul să rîdă. Dar înțepătura finală, desi îndreptată în sus, a fost mult mai puternic resimțită de către public.
Intr-adevăr, un studiu publicat cu cinci ani în urmă arăta că, pentru americani, ateii sînt cea mai puțin acceptată minoritate, fie lingvistică, fie religioasă, fie sexuală.
•
Un articol recent, apărut în Journal of Personality and Social Psychology, aduce noi cifre în demonstrația tezei că ateii sînt cei mai puțin plăcuți oameni. Iar principalul motiv este că aceștia nu inspiră încredere.
Cum orice societate se bazează pe încredere, nu e de mirare că aceasta este calitatea pe care o căutăm aproape întotdeuna în aproapele nostru. Iar religiozitatea pare cel mai bun indicator atunci cînd ne avîntăm pe tărîmuri etice. Teoriile spun că, practic, se face apel la un fel de ‘outsourcing’ mental. Judecățile morale si pedepsele corespunzătorare sînt transferate către un agent supranatural. Aprecierile în profunzime, directe si subiective sînt înlocuite cu o catalogare mult mai simplă.
•
Studiul cuprinde o suită de exemple interesante. Sînt prezentate, în total, șase experimente separate, care arată că ateii sînt percepuți ca fiind cei mai nedemni de încredere atunci cînd sînt comparați cu alte minorități: crestini, musulmani, evrei, feministi, homosexuali sau violatori.
Autorul artiolului este Gervais. Will Gervais.
•
Intr-unul dintre experimente, unui grup de peste o sută de persoane îi este prezentat