Încălzirea globală extremă şi rapidă, care a şters aproape orice urmă de viaţă de pe planetă în urmă cu 250 de milioane de ani, ar fi creat o experienţă de tip “iadul pe Pământ”, potrivit unor cercetări noi, preluate vineri de Daily Telegraph.
Cel mai cuprinzător studiu de până acum referitor la extincţia în masă din perioada Permian-Triassic a concluzionat că acest eveniment a avut loc probabil din cauza unor emisii de gaze cu efect de seră catastrofice. Cantităţi uriaşe de dioxid de carbon şi metan provenite de la cea mai mare erupţie vulcanică din istorie au crescut foarte mult temperaturile, provocând incendii devastatoare care au ars păduri şi au transformat pământuri fertile în deşerturi.
În acelaşi timp, mediile marine aflate la adâncimi mai mici au fost “stoarse” de oxigen. Acest cataclism a omorât circa 95% din viaţa marină şi 70% din întreaga viaţă de pe uscat.
La vremea producerii dezastrului, viaţa tocmai începuse să se dezvolte mai pronunţat pe Terra. Vertebrate cu patru membre începuseră să se diversifice în grupuri care includeau amfibieni, reptile şi strămoşi primitivi ai mamiferelor.
Noua cercetare publicată în jurnalul Science este bazată pe o varietate de date obţinute în urma analizării unor roci sedimentare din China. Aceasta stabileşte că evenimentul ce a marcat extincţia a avut loc în urmă cu 252,28 de milioane de ani. Cercetătorii consideră că acesta a fost declanşat de o erupţie masivă ce a avut loc în sistemul vulcanic cunoscut sub numele de “Siberian Traps”, actualmente în Rusia. Întreg evenimentul a durat mai puţin de 200.000 de ani, iar majoritatea speciilor au pierit în decursul a 20.000 de ani.
Încălzirea globală extremă şi rapidă, care a şters aproape orice urmă de viaţă de pe planetă în urmă cu 250 de milioane de ani, ar fi creat o experienţă de tip “iadul pe Pământ”, potrivit unor cercetări n