Neanderthalii nu erau inferiori, din punctul de vedere al intelectului, omului modern, ba chiar erau destul de sofisticaţi, susţin cercetătorii de la Universitatea din Arizona, citaţi de „Daily Mail". Ceea ce l-a dus la dispariţie a fost rata natalităţii.
„Am construit designul teoretic şi metodologic al mediului, cu ajutorul a trei sisteme evoluţioniste: biologic, cultural şi de mediu. Unul dintre rezultatele interesante ale acestui studiu, care a analizat modificările culturale şi cele induse de mediu în comportamentul locuitorilor, ne-a arătat că omul de Neanderthal nu a putut să dispară pentru că ar fi fost mai puţin adaptat decât ceilalţi oameni care trăiau în timpul ultimei ere glaciare, ci din cauza că era la fel de sofisticat ca oamenii moderni", a declarat profesorul Michael Barton, de la Universitate Arizona.
Singurul motiv pentru care oamenii moderni au început să domine a fost dat de faptul că au devenit din ce în ce mai numeroşi, în timp ce populaţia de neanderthalieni a început să scadă.
Această teorie se bazează pe datele despre modul de viaţă din Asia şi Europa, în perioada ultimei Ere Glaciare. Omul modern şi cel de Neanderthal au trăit împreună timp de mii de ani, până când cel din urma a dispărut, acum 30.000 de ani, fiind „absorbit" treptat de populaţia modernă, mult mai numeroasă.